söndag 4 november 2012

Julstjärnan i handen!Paketerat. I somras satt jag och målade tomtar, julgranar och en massa annat till Julstjärnan, och nu på bokmässan fick jag den i min hand. Så här blev omslaget. Jag jobbade extra mycket med tomtarna och är rätt nöjd över deras strutluvor och randiga tröjor.
Tidningen innehåller en massa pyssel, men också visor och berättelser. Tyckte speciellt mycket om att illustrera Topelius-berättelsen Den fallna julgranen. Lotsåldermannens stuga (den lilla röda plutten framför fyren) och den karga miljön vid fyren var rolig att skapa.


Snäppet svårare var en nyskriven text av Gita Lindgren. Där har pappan i familjen just blivit arbetslös. På den första bilden drömmer barnen om mobiltelefoner och datorer i julklapp, men "Ha, sa Mia. Inte i år. Det är många pappor som är arbetslösa. En del mammor också. Och vi har lån på vårt nya hus. Om vi inte kan betala lånet, måste vi sälja huset."
Mina egna barn är så små ännu att de tror att det är jultomten som skaffar presenterna (tacksamt nog), men här är målgruppen lågstadiebarn, som antas redan ha förstått att julklappar kostar pengar. Hur stort ansvar och ångest ska barn känna över arbetslöshet och huslån? Hur ska man tala med barnen om familjens ekonomi? Texten kan säkert vara ett bra underlag för en sådan diskussion. 
Själv har jag märkt att man måste prata om ekonomi på ett allmänt plan också med rätt små barn. Vi försöker leva så ekologiskt som vi bara kan, och har valt att inte ha bil, och att ha födelsedagsfester som är presentfria, och jular med begränsat antal julklappar. (Ändå svämmar barnens rum över av leksaker, varifrån kommer allt???) Frånvaron av bil och presenter kan av barnen uppfattas som om vi inte hade råd, och de kan gå och bära ångest för det, för de jämför med andra familjer, vad de har för bilar och saker. Så man måste prata, och det är svårt. Hur barnen och familjen i den här berättelsen löser julklappsproblemet får ni läsa själv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar