lördag 15 december 2012

Barnböcker och åldersrekommendationer

Rätt ålder. En intressant diskussion om vad åldersrekommendationer gör med barn- och ungdomsböcker hittas här (på finska). I korthet handlar det om att bokhandlarna i marknadsföringen smäller på väldigt snäva åldersrekommendationer för en viss bok, vilket kan begränsa bokens spridning, eller till och med avskräcka. Vilken 15- åring vill läsa en bok som rekommenderas för 10-12-åringar? Barn och unga är på väldigt olkika nivå sinsemellan, och borde ha möjlighet att välja utan åldersstämplar. En av debattörerna påpekar att rekommendationerna hjälper köpare som inte är så bekanta med dagens barn och vad de kan tänkas vara intresserade av. Många böcker köps som preesent, och det är förstås en viktig poäng.


2 kommentarer:

  1. Och alla åldersgränser på litteratur är konstlade. Det finns ju inget som säger att man ska sluta läsa bilderböcker för sin egen skull bara för att man är vuxen. Varför skulle man bli för gammal att läsa bilder? Eller varför skulle inte storslukare av litteratur kunna läsa annan sorts litteratur än de som läser lite? Om man ska ge en bok åt nån och undrar ifall mottagaren klarar av ämnet så får man väl läsa boken själv först. För åldersstämplar satta av nån annan betyder väldigt lite.

    SvaraRadera
  2. Ja, men lika ofta får jag frågan vilken ålder (och vilket kön) vårt bok passar åt. Nån sorts målgrupp måste man säkert ha i tankarna, men det är kanske just när man skriver ut dem som det kan gå fel.

    SvaraRadera