fredag 29 mars 2013

Bildrapport från barnboksmässan i Bologna
Massor av talang. De tre första bilderna är från illustratörernas väggar på barnboksmässan i Bologna. Illustratörer från hela världen hängde upp sina kort, plancher och visitkort. Det blev som ett ständigt levande konstverk, ett verkligt kreativt flöde. Jag och illustratörskollegan Cara Knuutinen klämde också in några av våra kort på väggarna. Jag ha ingen aning om det här är ett effektivt sätt att nå ut eller inte, men åtminstone har besöken här på bloggen blivit fler under mässan, trots att jag inte bloggat alls. Mässveteraner hade designat de mest fantasifulla visitkortshållare eller små installationer som de hängde upp på väggarna. 


Sverige var temaland i år, och illustrationsutställningen var välgjord. Här tittar Cara på Pija Lindenbaums original. Själva boken som illustrationen använts till fanns i en liten lucka bredvid bilderna. Varje illustratör hade målat eller ritat något slags självporträtt, här på vänster sida. Här följer sen lite bokinspiration som fastnade i kameran:

Kan tyvärr inte tyda vad boken på de två översta bilderna heter och vem som har gjort den. Men snygg är den! De små böckerna på den understa bilden är väldigt roliga. Den vita är ett kylskåp. När man öppnar den finns där mjölk och korv och allt möjligt annat som kan finnas i ett kylskåp.
Rebecca Dautremers bok Le petit théatre har jag bara sett bilder på förr men på mässan fick jag se den live. Den har otroliga klipp i, här finns en video med bläddring. Den här boken är inte för barn, de små pappersflikarna är så tunna att en unge skulle förstöra boken på en röd sekund. Hur ett tryckeri klarar av att utföra hålen är också ett mysterium, passningarna är säkert en mardröm.


Mera klipp, här ur en bok av Benjamin Lacombe. Stilen i böckerna är dels väldigt vacker, men också dels lite äcklig och skrämmande.


Fina färger. Här en bok vi bläddrade i, av Maria Wernicke.En fin Pinochio av Quentin Gréban.Men hej, våra böcker fanns också bland alla härligheter: Saga Blom och Under täcket bredvid varann på nordiska avdeningen. Och höstkatalogen med en simmande Elsa!


Emellanåt smälte vi alla intryck tillsammans med god mat och en fantastisk Sangiovese. Restaurangen hade ett roligt papper som underlag, och jag kunde inte låta bli att kludda lite.

Till slut lite färghandelsporr: vi hittade en underbar konstmaterialbutik nära tågstationen i Bologna. Säger bara: oljepasteller.
Behöver säkert inte säga att vi blev aningen ruinerade efter ett besök i den här butiken. Vi kallar det investering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar