tisdag 3 november 2015

Recensioner: Rassel prassel puss


Rassel prassel puss, skriven av Hanna Lundström, har fått en hel del fina recensioner. Jag samlar några plock här. Finast är ändå att boken har landat helt rätt, den läses flitigt på dagisar och förskolor, har vi fått höra. Ett glädjeämne är att den kommer att finnas på många bibliotek i Sverige, och att den finns både på omslaget och inne i Barnbokskatalogen.

Den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman skriver om boken på ambassadörens blogg. Bland annat så här:

"Rassel, prassel, puss" en underbar bok på många sätt. Tyvärr stöter man ganska ofta på barnböcker på vers där rimmen, rytmen och känslan för språket inte riktigt håller måttet. I texter som man ska läsa högt, ge liv åt, leka med och kanske lära sig utantill måste allt klaffa. Och det gör det i Hanna Lundströms verser. Inte en gång behöver jag under den första genomläsningen gå tillbaka och läsa om för att förstå var betoningarna ska sitta eller hur rimmönstret är uppbyggt. 


Marit Lindqvist recenserar boken på Yle. Hon skriver bland annat så här:

"Språket i Rassel prassel puss är en aning mer konventionellt lyriskt i jämförelse - men rimmen, rytmen och känslan i dikterna är klockren. Verserna verkligen lockar till högläsning och inlevelse.
(---)

Texterna ackompanjeras tätt av Maija Hurmes stämningsfulla och detaljrika illustrationer."

Maria Lassén-Seger recenserar boken i Hbl. Hon skriver bland annat så här:

"”Bilderboken är barnets första möte med ordkonst och bildkonst”, har litteraturprofessorLars Furuland sagt. För att påståendet ska hålla streck behövs också nya bilderböcker som håller måttet. Det gör Rassel prassel puss med råge."


Den svenska bokbloggen Boklus skriver så här:

Poesi för nybörjare är undertiteln på den här vackra lilla boken från våra svenskspråkiga grannar i Finland. Men nybörjaraktigt är det inte alls, utan istället fullödigt.


Bokhora har också nosat på boken: 


"Jag måste erkänna att jag var lite ängslig för att han skulle känna sig för gammal och cool för en så gullig bok, men hade som tur är ingen orsak att känna tvivel. Bättre poesibok får man leta efter. Finurliga, roliga och rörande rim med fina illustrationer. En perfekt nattningsbok.
Nu hoppas jag att det här ska bli inkörsport till poesin för oss båda."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar